NOCLEGI
 
 
Noclegi w naszej bazie
Start
Ustka
Rowy
Dębina
Orzechowo
Poddąbie
Wodnica
Poleć nas znajomym
Lubią nas w social mediach

Logowanie





Nie pamiętam hasła
Inne
Strony o turystyce
Imprezy nad morzem
Agroturystyka
Polecamy kwatery
Wędkarstwo morskie
Żeglarstwo
Administracja
O nas
Szukaj
Napisz do nas
DODAJ SWÓJ OBIEKT
REGULAMIN
Mapa serwisu
Wszystkie ogłoszenia
Strony o turystyce
Wykazy artykułów
Sekcja Noclegi
Sekcja Wędkarstwo Morskie
Sekcja Żeglarstwo
Dorsz faszerowany
Dorsz faszerowany

 Składniki :
- 3/4 kg filetów z dorsza
- 1/2 szkl. tartej bułki
- 1/2 szkl. mleka
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
wywar:
- 1 mały pęczek włoszczyzny (bez pora)
- 2 średnie cebule
- 1 łyżeczka wegety
- 1 liść laurowy
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 4 ziarnka czarnego pieprzu
Sposób przyrządzania:
Filety myjemy, przekręcamy przez maszynkę, wkładamy do dużej miski. Cebulę drobno siekamy, tak samo natkę. Do ryby dodajemy rozmoczoną w mleku bułkę, imbir, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku, cebulę i natkę. Wbijamy 2 całe jajka, lub - jeśli chcemy, żeby ryba była delikatniejsza - dwa żółtka i ubitą na sztywno pianę z dwóch białek. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy na gęstą, jednolitą masę.
Włoszczyznę i cebulę kroimy w cienkie talarki, wkładamy do podłużnej rynienki, zalewamy dwiema szklankami zimnej wody, wrzucamy wegetę, gotujemy pod przykryciem ok. 15 min, aż warzywa lekko zmiękną. Z masy rybnej formujemy walec, układamy na podwójnie złożonej gazie, owijamy dokładnie, skręcamy końce gazy z obu stron, trzymając za końce wkładamy rybę do wrzącego wywaru warzywnego. Gotujemy na małym ogniu 20 - 25 minut.
 Ugotowaną rybę ostrożnie wyjmujemy z wywaru (który zachowujemy) i nie zdejmując gazy, układamy na półmisku. Gdy dobrze przestygnie, wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzoną rybę odwijamy z gazy, kroimy w ukośne plastry o grubości 1,5 cm, układamy na półmisku, dekorujemy plasterkami ugotowanych jarzyn. 1 łyżeczkę żelatyny zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuszczamy ją w gorącym wywarze jarzynowo-rybnym. Zalewamy rybę chłodnym wywarem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, do zastudzenia.

Podajemy z sosem tatarskim lub zimnym sosem chrzanowym i zieloną sałatą polaną łagodnym sosem winegret..
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
 
Top! Top!