NOCLEGI
 
 
Noclegi w naszej bazie
Start
Ustka
Rowy
Dębina
Orzechowo
Poddąbie
Wodnica
Poleć nas znajomym
Lubią nas w social mediach

Logowanie





Nie pamiętam hasła
Inne
Strony o turystyce
Imprezy nad morzem
Agroturystyka
Polecamy kwatery
Wędkarstwo morskie
Żeglarstwo
Administracja
O nas
Szukaj
Napisz do nas
DODAJ SWÓJ OBIEKT
REGULAMIN
Mapa serwisu
Wszystkie ogłoszenia
Strony o turystyce
Wykazy artykułów
Sekcja Noclegi
Sekcja Wędkarstwo Morskie
Sekcja Żeglarstwo
Polecamy kwatery
Muchomor

Muchomor

Muchomor

 
Ustka - rekord opłat

Ustka - rekordowa kwota zebranej opłaty klimatycznej.Do kasy miasta USTKA wpłynęła w tym roku rekordowa kwota 421 tysięcy złotych opłaty klimatycznej zebranej od odwiedzających Ustkę wczasowiczów i kuracjuszy.Pieniądze mają być przeznaczone na inwestycje związane z uzdrowiskową funkcją miasta.

Pobieranie opłaty klimatycznej uważam za przeżytek , relikt minionej epoki. Jak można w obecnych czasach obciążać turystów kolejnymi opłatami. Przyjechali - ponieśli koszty transportu (autobus , kolej , własne auto) - firmy przewozowe miały klientów - odprowadziły podatek do gminy. Wczasowicz musi gdzieś mieszkać - wynajmujący kwatery płacą podatek od działalności gospodarczej do gminy.Wczasowicz musi coś zjeść - gastronomia i sklepy płacą podatek do gminy.Wczasowicz chce się rozerwać - pójść do kina , muzeum, imprezę , popłynąć statkiem - firmy oferujące rozrywkę - płacą podatek do gminy.

A gdyby tak Pan Burmistrz tankując swój samochód usłyszał - 150 zł. za paliwo i 50 zł na zakup nowego dystrybutora. Albo szyjąc garnitur - 600 zł. za uszycie garnituru i 200 zł. na nową maszynę do szycia.
Mydlenie oczu losowanymi nagrodami dla tych którzy zapłacili nie zmienia faktu , że miasto pobiera od przybyszów haracz. Argumentacja , że w innych miastach uzdrowiskach też jest pobierana opłata klimatyczna , jest argumentem typu - w innych mastach giną samochody , dlaczego w moim mieście mam nie kraść?
Miasto Ustka przez jakiś czas była miastem turystyczno - przemysłowym.Obecnie o przemyśle możemy raczej zapomnieć. Tymbardziej powinniśmy dbać o to , żeby nie zabrakło turystów . Nie zjadajmy ich w rosole , jak kury znoszącej złote jaja...

 

Anastazjusz

 
Łeba - X Festiwal Pomuchla

Łeba - X Festiwal Pomuchla

Jak co roku od dziesięciu już lat w dniu Świętego Mikołaja , patrona ludzi morza odbędzie się w Łebie odpustowy festyn pod nazwą Festiwal Pomuchla.Obchody święta związane są ze starą tradycją kultywowaną przez społeczność Łeby , a dotyczącą dorsza ,jak mówią kaszubi - pomuchla.Tradycja swymi korzeniami sięga XIv wieku , kiedy to dorsz był żywicielem ludzi związanych z morzem , był żródłem ich utrzymania i podstawą bytu. W dzisiejszych czasach pozostała jedynie tradycja , gdyż przełowienie Bałtyku oraz limity wprowadzone przez Unię Europejską spowodowały, że dorsz raczej nie należy do popularnej i goszczącej na codzień na naszych stołach  ryby .
Głównymi wątkami festiwalu  są:konkursowa prezentacja potraw z dorsza , prezentacja i kiermasz twórczości amatorskiej z Łeby i regionu , kiermasz rękodzielniczych ozdób świątecznych , oraz występy artystyczne. Od dwóch lat festyn poprzedzony jest otwartą , interdyscyplinarną konferencją naukową na temat dorsza.
Celem festiwalu jest kreowanie i promocja lokalnej kuchni rybnej, kultywowanie tradycji rybackich ,promocja lokalnej twórczości  amatorskiej , rzemiosła artystycznego ,promocja wspólnot środowiskowych.
W tym roku festiwal odbędzie się w niedzielą najbliższą dnia Świętego Mikołaja , czyli 7 grudnia o godzinie 15 w hali sportowej w Łebie na ulicy Tysiąclecia 11.

 
84 dni z dorszem
    Dorsz goszczący do niedawna dość często na naszych stołach , obecnie z powodu przełowienia i ograniczeń połowów wprowadzonych przez Unię Europejską jest raczej rarytasem i rybą goszczącą odświętnie w naszym menu.I co tu dużo mówić - jest niezbyt tania.A inaczej bywało ... Była to ryba powszechnie występująca w jadłospisie europejczyków.Dorsz występuje niemal na całym świecie , stąd obecność dorsza nawet w egzotycznych kuchniach.Najczęściej gospodynie domowe przygotowują dorsza jako rybę smażoną ,podawaną z frytkami i surówką. W takiej postaci możemy zjeść dorsza w licznych nadmorskich smażalniach.Proponujemy więc pewną odmianę. Z pewnością znajdziecie Państwo wśród 84 przepisów na danie z dorsza coś , co będzie wykwintne , oryginalne i smaczne.A tych ,którzy zechcą wypróbować wszystkie 84 przepisy czeka 84 dni z dorszem.
 
Awokado z nadzieniem z dorsza
Awokado z nadzieniem z dorsza

  Składniki :
-  60 dag filetów z dorsza
-  3 awokado
-  1 szklanka białego wina
-  pęczek dymki
-  2 zielone cytryny
-  3 ząbki czosnku
-  1.5 łyżki wiórków kokosowych
-  tabasco
-  2 łyżki jogurtu naturalnego
-  listek laurowy
-  suszony tymianek w gałązkach
-  kilka ziaren gorczycy i kolendry
-  1 pęczek rzodkiewek

Sposób przyrządzania:
Do garnka wlewamy szklankę wody i wino. Dodajemy przyprawy, przykrywamy i powoli doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy pokrojonego w kawałki dorsza i gotujemy w odkrytym garnku przez 10 minut na bardzo małym ogniu.
Rybę wyjmujemy, dokładnie czyścimy z resztek ości i skóry, rozdrabniamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Białe części dymki kroimy w drobną kostkę, zielone drobno siekamy.
Awokado przecinamy wzdłuż na pół. Usuwamy pestkę, wyjmujemy miąższ (zachowujemy połówki skórek), rozgniatamy widelcem i mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, cebulą, śmietaną, sokiem z 1 cytryny i wiórkami kokosowymi.
Dodajemy delikatnie rybę, sól, pieprz, tabasco, mieszamy. Farszem napełniamy awokado. Podajemy z tostami, przybrane cienkimi plasterkami zielonej cytryny i czerwonymi rzodkiewkami z zielonymi ogonkami.

 
««  start « poprz. 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 109 - 117 z 174
 
Top! Top!