NOCLEGI
 
 
Noclegi w naszej bazie
Start
Ustka
Rowy
Dębina
Orzechowo
Poddąbie
Wodnica
Poleć nas znajomym
Lubią nas w social mediach

Logowanie





Nie pamiętam hasła
Inne
Strony o turystyce
Imprezy nad morzem
Agroturystyka
Polecamy kwatery
Wędkarstwo morskie
Żeglarstwo
Administracja
O nas
Szukaj
Napisz do nas
DODAJ SWÓJ OBIEKT
REGULAMIN
Mapa serwisu
Wszystkie ogłoszenia
Strony o turystyce
Wykazy artykułów
Sekcja Noclegi
Sekcja Wędkarstwo Morskie
Sekcja Żeglarstwo
Polecamy kwatery
Dorsz duszony z chrzanem
Dorsz duszony z chrzanem

 SKŁADNIKI :

* 75 dkg filetów z dorsza,

* 10 dkg chrzanu,

* 3 łyżki oleju,

* 1 łyżka mąki,

* 1 szkl. śmietany,

* sól i pieprz do smaku.

WYKONANIE: Kawałki ryby oprószyć mąką, posolić i popieprzyć. Układać na rozgrzanym w szybkowarze oleju i każdą warstwę przesypywać utartym na tarce o dużych oczkach chrzanem. Wlać pół szklanki wody, zamknąć szybkowar i ogrzewać 12 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, wlać do ryby śmietanę, i jeszcze pogotować bez przykrycia 5 min. Podawać z ryżem lub kartoflami. Posypać można posiekaną natką pietruszki.

 
Dorsz duszony z porem
Dorsz duszony z porem
Składniki :
 4 filety dorsza (po ok. 15-20 dag),
50 dag porów,
3 łyżki masła szklanka białego wina,
1 cytryna,
sól, biały pieprz.
Pory oczyścić, pokroić w cienkie krążki. Połowę masła stopić, wrzucić pory, smażyć 5 min. Podlać winem, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, dusić 5 minut. Dorsza opłukać, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na porach. Na rybie położyć wiórki z reszty masła. Pozostałą cytrynę pokroić w cienkie plastry, ułożyć na wierzchu dania. Przykryć, dusić na małym ogniu 15 minut.
 
Dorsz egzotyczny
Dorsz egzotyczny
Składniki :
1 duże mango
500 g filetów z dorsza
sól
sok z 1 cytryny
8 listków mięty
20 g masła
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki oleju
2 grejpfruty
1 łyżeczka pieprzu
szczypta cayenne  
Wykonanie
Mango obrać, przekroić, wyjąć pestkę (zachować), miąższ pokroić na kawałki. Listki mięty opłukać, osuszyć. Rybę umyć, oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny.
Żaroodporną formę wysmarować masłem, ułożyć rybę, dodać pozostałe masło, wino, miętę i pestkę. Rybę piec 40 min w temp. 200°C. Grejpfrut obrać, pokroić w kawałeczki.
Olej rozgrzać, włożyć owoce, lekko przesmażyć, przyprawić pieprzem cayenne i czarnym. Rybę ułożyć na półmisku. Sos z ryby wlać do owoców, doprowadzić do wrzenia, gotować 3-5 min, wyjąć pestkę. Podawać polaną sosem.
 
Dorsz faszerowany
Dorsz faszerowany

 Składniki :
- 3/4 kg filetów z dorsza
- 1/2 szkl. tartej bułki
- 1/2 szkl. mleka
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
wywar:
- 1 mały pęczek włoszczyzny (bez pora)
- 2 średnie cebule
- 1 łyżeczka wegety
- 1 liść laurowy
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 4 ziarnka czarnego pieprzu
Sposób przyrządzania:
Filety myjemy, przekręcamy przez maszynkę, wkładamy do dużej miski. Cebulę drobno siekamy, tak samo natkę. Do ryby dodajemy rozmoczoną w mleku bułkę, imbir, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku, cebulę i natkę. Wbijamy 2 całe jajka, lub - jeśli chcemy, żeby ryba była delikatniejsza - dwa żółtka i ubitą na sztywno pianę z dwóch białek. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy na gęstą, jednolitą masę.
Włoszczyznę i cebulę kroimy w cienkie talarki, wkładamy do podłużnej rynienki, zalewamy dwiema szklankami zimnej wody, wrzucamy wegetę, gotujemy pod przykryciem ok. 15 min, aż warzywa lekko zmiękną. Z masy rybnej formujemy walec, układamy na podwójnie złożonej gazie, owijamy dokładnie, skręcamy końce gazy z obu stron, trzymając za końce wkładamy rybę do wrzącego wywaru warzywnego. Gotujemy na małym ogniu 20 - 25 minut.
 Ugotowaną rybę ostrożnie wyjmujemy z wywaru (który zachowujemy) i nie zdejmując gazy, układamy na półmisku. Gdy dobrze przestygnie, wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzoną rybę odwijamy z gazy, kroimy w ukośne plastry o grubości 1,5 cm, układamy na półmisku, dekorujemy plasterkami ugotowanych jarzyn. 1 łyżeczkę żelatyny zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuszczamy ją w gorącym wywarze jarzynowo-rybnym. Zalewamy rybę chłodnym wywarem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, do zastudzenia.

Podajemy z sosem tatarskim lub zimnym sosem chrzanowym i zieloną sałatą polaną łagodnym sosem winegret..
 
Dorsz gotowany w mleku
Dorsz gotowany w mleku

Produkty :
1 kg świeżych dorszy
2-3 szklanki mleka
4 cebule
łyżka masła
10 ziaren pieprzu
2 listki laurowe
2 gałązki świeżej bazylii lub pietruszki
sól
Wykonanie:
Oczyszczoną rybę umyć; sfiletować i pokrajać na dość duże porcje. Włożyć do garnka, zalać osoloną, zimną wodą i zagotować. Zaraz po zagotowaniu odlać wodę, jeszcze raz zalać zimną wodą, ponownie zagotować i natychmiast wodę odlać. Po drugim zagotowaniu porcje ryby posypać posiekaną cebulą, tłuczonym listkiem laurowym i pieprzem. Jeszcze raz lekko posolić, zalać gorącym mlekiem i ugotować. Miękkie kawałki ryby ułożyć na półmisku, polać topionym masłem i posypać bardzo drobno posiekaną bazylią.

Gotowany w ten sposób dorsz ma delikatny smak i dorównuje bardziej atrakcyjnym rybom.

 
««  start « poprz. 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 118 - 126 z 174
 
Top! Top!