|
Poleć nas znajomym |
Lubią nas w social mediach
|
|
Polecamy kwatery
Muchomor |
|
Ustka - rekordowa kwota zebranej opłaty klimatycznej.Do kasy miasta USTKA wpłynęła w tym roku rekordowa kwota 421 tysięcy złotych opłaty klimatycznej zebranej od odwiedzających Ustkę wczasowiczów i kuracjuszy.Pieniądze mają być przeznaczone na inwestycje związane z uzdrowiskową funkcją miasta. Pobieranie opłaty klimatycznej uważam za przeżytek , relikt minionej epoki. Jak można w obecnych czasach obciążać turystów kolejnymi opłatami. Przyjechali - ponieśli koszty transportu (autobus , kolej , własne auto) - firmy przewozowe miały klientów - odprowadziły podatek do gminy. Wczasowicz musi gdzieś mieszkać - wynajmujący kwatery płacą podatek od działalności gospodarczej do gminy.Wczasowicz musi coś zjeść - gastronomia i sklepy płacą podatek do gminy.Wczasowicz chce się rozerwać - pójść do kina , muzeum, imprezę , popłynąć statkiem - firmy oferujące rozrywkę - płacą podatek do gminy. A gdyby tak Pan Burmistrz tankując swój samochód usłyszał - 150 zł. za paliwo i 50 zł na zakup nowego dystrybutora. Albo szyjąc garnitur - 600 zł. za uszycie garnituru i 200 zł. na nową maszynę do szycia. Mydlenie oczu losowanymi nagrodami dla tych którzy zapłacili nie zmienia faktu , że miasto pobiera od przybyszów haracz. Argumentacja , że w innych miastach uzdrowiskach też jest pobierana opłata klimatyczna , jest argumentem typu - w innych mastach giną samochody , dlaczego w moim mieście mam nie kraść? Miasto Ustka przez jakiś czas była miastem turystyczno - przemysłowym.Obecnie o przemyśle możemy raczej zapomnieć. Tymbardziej powinniśmy dbać o to , żeby nie zabrakło turystów . Nie zjadajmy ich w rosole , jak kury znoszącej złote jaja... Anastazjusz |
|
Łeba - X Festiwal Pomuchla Jak co roku od dziesięciu już lat w dniu Świętego Mikołaja , patrona ludzi morza odbędzie się w Łebie odpustowy festyn pod nazwą Festiwal Pomuchla.Obchody święta związane są ze starą tradycją kultywowaną przez społeczność Łeby , a dotyczącą dorsza ,jak mówią kaszubi - pomuchla.Tradycja swymi korzeniami sięga XIv wieku , kiedy to dorsz był żywicielem ludzi związanych z morzem , był żródłem ich utrzymania i podstawą bytu. W dzisiejszych czasach pozostała jedynie tradycja , gdyż przełowienie Bałtyku oraz limity wprowadzone przez Unię Europejską spowodowały, że dorsz raczej nie należy do popularnej i goszczącej na codzień na naszych stołach ryby . Głównymi wątkami festiwalu są:konkursowa prezentacja potraw z dorsza , prezentacja i kiermasz twórczości amatorskiej z Łeby i regionu , kiermasz rękodzielniczych ozdób świątecznych , oraz występy artystyczne. Od dwóch lat festyn poprzedzony jest otwartą , interdyscyplinarną konferencją naukową na temat dorsza. Celem festiwalu jest kreowanie i promocja lokalnej kuchni rybnej, kultywowanie tradycji rybackich ,promocja lokalnej twórczości amatorskiej , rzemiosła artystycznego ,promocja wspólnot środowiskowych. W tym roku festiwal odbędzie się w niedzielą najbliższą dnia Świętego Mikołaja , czyli 7 grudnia o godzinie 15 w hali sportowej w Łebie na ulicy Tysiąclecia 11. |
|
Dorsz goszczący do niedawna dość często na naszych stołach , obecnie z powodu przełowienia i ograniczeń połowów wprowadzonych przez Unię Europejską jest raczej rarytasem i rybą goszczącą odświętnie w naszym menu.I co tu dużo mówić - jest niezbyt tania.A inaczej bywało ... Była to ryba powszechnie występująca w jadłospisie europejczyków.Dorsz występuje niemal na całym świecie , stąd obecność dorsza nawet w egzotycznych kuchniach.Najczęściej gospodynie domowe przygotowują dorsza jako rybę smażoną ,podawaną z frytkami i surówką. W takiej postaci możemy zjeść dorsza w licznych nadmorskich smażalniach.Proponujemy więc pewną odmianę. Z pewnością znajdziecie Państwo wśród 84 przepisów na danie z dorsza coś , co będzie wykwintne , oryginalne i smaczne.A tych ,którzy zechcą wypróbować wszystkie 84 przepisy czeka 84 dni z dorszem. |
|
Awokado z nadzieniem z dorsza Składniki : - 60 dag filetów z dorsza - 3 awokado - 1 szklanka białego wina - pęczek dymki - 2 zielone cytryny - 3 ząbki czosnku - 1.5 łyżki wiórków kokosowych - tabasco - 2 łyżki jogurtu naturalnego - listek laurowy - suszony tymianek w gałązkach - kilka ziaren gorczycy i kolendry - 1 pęczek rzodkiewek Sposób przyrządzania: Do garnka wlewamy szklankę wody i wino. Dodajemy przyprawy, przykrywamy i powoli doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy pokrojonego w kawałki dorsza i gotujemy w odkrytym garnku przez 10 minut na bardzo małym ogniu. Rybę wyjmujemy, dokładnie czyścimy z resztek ości i skóry, rozdrabniamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Białe części dymki kroimy w drobną kostkę, zielone drobno siekamy. Awokado przecinamy wzdłuż na pół. Usuwamy pestkę, wyjmujemy miąższ (zachowujemy połówki skórek), rozgniatamy widelcem i mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, cebulą, śmietaną, sokiem z 1 cytryny i wiórkami kokosowymi. Dodajemy delikatnie rybę, sól, pieprz, tabasco, mieszamy. Farszem napełniamy awokado. Podajemy z tostami, przybrane cienkimi plasterkami zielonej cytryny i czerwonymi rzodkiewkami z zielonymi ogonkami. |
|
| | «« start « poprz. 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 nast. » koniec »»
| Pozycje :: 109 - 117 z 174 |
|
|
|
|
|